ستاد امر به معروف و نهی ازمنکر

کد خبر: ۲۹۷۸۷
تاریخ انتشار : ۲۱ شهريور ۱۴۰۲ - ۱۵:۵۹
نوشتاری به قلم آیت‌الله کاظم صدیقی در اوصاف نبی اکرم(ص)؛
با توجه به آیه۱۱۲ سوره مبارکه هود، «فَاستَقِم كَما أُمِرتَ...» به این نتیجه می‌رسیم كه پیامبر اعظم(ص) به عنوان آخرین پیامبر الهی و سفیری كه برنامه كامل انسان‌ساز را با همه ابعادش به بشریت ارائه داد، مظهر تمام صفات پروردگار متعال بود.

حقوق شخصی و مردمی در سیره پیامبر خدا(ص)به گزارش اداره کل روابط عمومی و امور بین‌الملل ستاد امر به معروف و نهی از منکر کشور؛ رسول اكرم(ص) در دوران رسالت خویش به اشكال گوناگونی با مردم برخورد می‌كرد. در جایی با رحمت، مهربانی و گذشت و جایی با شدت عمل و سخت‌گیری. با توجه به آیه۱۱۲ سوره مبارکه هود، «فَاستَقِم كَما أُمِرتَ...» به این نتیجه می‌رسیم كه پیامبر اعظم(ص) به عنوان آخرین پیامبر الهی و سفیری كه برنامه كامل انسان‌ساز را با همه ابعادش به بشریت ارائه داد، مظهر تمام صفات پروردگار متعال بود.

خداوند متعال هم ارحم‌الراحمین است و هم اشدالمعاقبین. اسلام دین تک‌بعدی نیست؛ هم جاذبه دارد و هم دافعه. بُعد رحمت الهی سبقت زیادی بر غضب دارد. رحمت الهی گاهی مقابل غضب خداوند می‌ایستد و رحمت مانع عذاب می‌شود. وجود مبارک پیامبر خدا(ص) در بعد اخلاق فردی و اجتماعی برجسته بود، تا جایی كه قرآن كریم‌ ایشان را «وَإِنَّكَ لَعَلَی خُلُقٍ عَظِيم» توصیف كرده است.

در میان معجزات زیادی كه پیامبر اكرم(ص) دارد، اخلاق نیكوی ایشان برجسته بود. این به دلیل جوشش رحمت خدا در وجود پیامبر(ص) بود؛ چرا كه ‌ایشان حتی با آنان كه آزارش می‌دادند با نرمی و مهربانی برخورد می‌كرد. نبی مكرم اسلام(ص) مأمور بود در مقابل كفار و معاندان با سرسختی و شدت عمل برخورد كند. در جنگ‌ها با قاطعیت حضور پیدا می‌كرد و در مقابل كفر با صلابت و پایمردی می‌ایستاد.

پیامبر(ص) همیشه در اجرای حدود الهی و پیاده كردن قوانین و مقررات خداوند، به صیانت حقوق مردم شامل اموال، دین، ناموس و... می‌اندیشید و با صلابت قاطعانه در اجرای حدود الهی، هیچ‌گاه اندک لغزشی نداشت. پروردگار متعال برای نگهبانی از دین، جان، اموال و ناموس مردم قوانین جزایی سختی را پیش‌بینی كرده و پیامبر(ص) را مأمور كرده این قوانین و حدود را در جامعه اسلامی جاری كند.

برای آنكه قاتل جری نشود و نتواند خون دیگران را بریزد، حكم قصاص را به عنوان یک سیم خاردار برای حفظ جان مردم مطرح كرده است. پیامبر(ص) در اجرای قصاص صلابت داشت تا كسی جرئت ریختن خون مردم را نداشته باشد.

در مورد حفظ ناموس مردم در قرآن هم آمده ۱۰۰تازیانه در ملأعام به كسی بزنید كه بی‌آبرویی كرده تا دوباره به دنبال خطا و خلاف شرع نرود یا اگر كسی چشم به ناموس دیگران داشته باشد با اینكه خودش دارای خانواده است، باز حكمش تازیانه و سنگ است.

این تهدید‌ها از طرف رسول خدا(ص) چه از دوران شروع رسالت و چه در صدر اسلام، با صلابت و قاطعیت، برای پیشگیری از وقوع جرم و جنایت رصد و پیگیری می‌شد. خداوند در مورد حفظ اموال مردم هم می‌فرماید: كسی كه به مال دیگران تعرض می‌كند و اموال مردم را به سرقت می‌برد، دستش را قطع كنید. اگر دست سارق قطع نشود، دست همه از مالشان قطع می‌شود.

خدای متعال برای حفظ عقل مردم شراب را تحریم كرده و اگر كسی اجتناب نكرد، مسئله اجرای حدود در مورد آن فرد انجام می‌شود.

در حفظ آبروی مردم علاوه بر ناموس، اگر خوشنامی مردم زیرسؤال برود و زن یا مرد یا عفتی مورد تهمت واقع شوند، جرم صورت گرفته و برای آن حدی تعیین شده است.

این احكام جزایی است كه خود پیامبر اكرم(ص) اجرا می‌كردند و به شكل قانون و مقررات شرع در اختیار امت قرار دادند كه صلابت، قاطعیت و سرسختی پیامبر (ص) را در برابر هرج و مرج و تعرضات به حقوق مردم نشان می‌دهد.

پیامبر(ص) در حقوق شخصی خود با نهایت عفو و گذشت رفتار می‌كرد. كسی در جایی یقه پیامبر(ص) را گرفت. لباس‌ایشان پشمی و خشن بود. مرد عرب آن‌قدر با خشونت حاشیه لباس پیامبر(ص) را كشید كه رنگ از روی نبی مكرم اسلام(ص) رفت و در بدن‌ایشان خراش ایجاد شده بود.

آن مرد عرب می‌گفت: مال، مال خداست و تو هم بنده خدایی، پس مشكل من را حل كن. اصحاب پیامبر(ص) ناراحت شدند و درصدد برخورد با آن مرد برآمدند اما پیامبر(ص) او را نوازش كرد و فرمود: نترسیدی از اینكه این همه علاقه‌مندان من، تو را قصاص كنند. مرد عرب گفت: نه. با شناختی كه از شما داشتم و دارم، بدی را با بدی پاسخ نمی‌گویید.

پیامبر اكرم(ص) به امتشان فرمود: مثل من و شما، مثل آن صاحب شتری است كه شترش رم می‌كند و دیگران با هو كردن سبب می‌شوند بیشتر عصبانی شود اما آن كه به شترش علاقه دارد، هر چه بخواهد به او می‌دهد و شتر را آرام می‌كند.

پیامبر(ص) در حقوق شخصی مظهر عفو خدا بود، مظهر گذشت و رحمت واسعه الهی اما در حقوق مردم بسیار سختگیر و قاطع بود.

انتهای پیام/

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
ارتباط مردمی

ستاد امر به معروف و نهی از منکر کشور

تهران - خیابان پاسداران - خیابان نیستان سوم - خیابان صدف - انتهای خیابان شهید راستوان - تقاطع چیذری - ستاد امربه معروف و نهی از منکر

تلفن گویا 19الی02122561216

 

نام:
* ایمیل:
* گیرنده:
#خط_معروف
حمایت های حین اقدام به امر به معروف و نهی از منکر چیست؟ + فیلم

حمایت های حین اقدام به امر به معروف و نهی از منکر چیست؟ + فیلم

دکتر صادق منش در ویژه برنامه گفت و گو محور #خط_معروف به سوالی در خصوص حمایت های قانونی حین امر به معروف و نهی از منکر پاسخ داد.